nauka.offnews.bgКитайски експерти обявиха изчезването на гигантския китайски веслонос, известна като  най-голямата

...
nauka.offnews.bgКитайски експерти обявиха изчезването на гигантския китайски веслонос, известна като  най-голямата
Коментари Харесай

Обявен е първият изчезнал вид за новото десетилетие

nauka.offnews.bg

Китайски специалисти оповестиха изгубването на гигантския китайски веслонос, известна като  най-голямата сладководна риба в света. Някога жител на река Яндзъ, тази риба не е виждана от 2003 година и се счита, че е изчезнала сред 2005 и 2010 година

Река Яндзъ е най-дългата река в Азия и третата по дължина в света. Въпреки това, заради разнообразни стресови фактори - язовири, лов на риба, речни пристанища и замърсяване - рибата е третият тип, обитаващ Янцзъ, който е погубен през последните години, след речния делфин Бейджи през 2006 година и китайската херинга (Tenualosa toli) през 2015.

" Екосистемата на мегареката Яндзъ в миналото е била дом на разнообразна водна мегафауна, само че все по-често се въздейства от разнообразни антропогенни стресови фактори, които водят до непрекъсната загуба на биоразнообразие ", пишат създателите на проучването, оповестено в Science of the Total Environment, потвърждаващо изгубването на китайския веслонос.  

„ Въз основа на 210 наблюдения на китайския веслонос за интервала 1981-2003 година изчислихме, че е липсващ сред 2005 година и не по-късно от 2010 година “
Най-голямата сладководна риба
Китайският веслонос (Psephurus gladius) бе прочут като най-голямата риба в света, която живее в пресни води. Видът е открит през 1862 година от немския зоолог Едуард декор Мартенс и е получил забавното си име поради необикновената форма на носа си. Поради дългата си стърчаща зурла, се назовава още китайска риба меч.

Дължина на тялото на китайския веслонос може да доближи три метра, а тежестта - впечатляващите 250 кг. 

Съществуват неподтвърдени известия от 50-те години на предишния век, които разказват образец огромен 7 метра (22 фута) - наименуван „ царят на сладководни риби “, само че няма документални доказателства за това. 



Китайският веслонос е един от двата модерни членове на жанр, просъществувал 75 милиона години. Но месото им от дълго време е високо ценено от китайските готвачи. В резултат на това, заради дейния лов на риба на този тип, броят им стартира бързо да понижава. Освен това са изчезва и обичаната храна на Веско носите - малки риби и ракообразни.

 

Цялата обява ТУК

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР